Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

 Σασμός: Άλλα λέει το βιβλίο άλλα βλέπουν τα μάτια μας  

 


Τρίτο Στεφάνι, Πρόβα Νυφικού, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Το Δέκα, Το Νησί, Η αίθουσα του θρόνου και πάρα πολλά ακόμα μυθιστορήματα έχουν γίνει σειρές και τις περισσότερες φορές με πιστή μεταφορά του βιβλίου. Τη φετινή σεζόν ο Alpha έδωσε το πράσινο φως και ζωντάνεψαν οι ήρωες του πολύ ωραίου ομολογουμένως μυθιστορήματος του Σπύρου Πετρουλάκη, «Σασμός», το οποίο διάβασα πρόσφατα και το βρήκα εξαιρετικό. Το τελείωσα σε τρεις μέρες. Πήραν σάρκα και οστά όλοι οι ήρωες του βιβλίου, αλλά κι εκείνοι που δεν υπάρχουν. Η σειρά έχει συμπληρώσει περισσότερο από έναν μήνα τηλεοπτικής διαδρομής και από την πρώτη μέρα προβολής της κέρδισε με το παραπάνω το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Κι εγώ την παρακολουθώ. Έχουν κάνει μια πολύ ωραία παραγωγή στον Alpha, εξασφαλίζοντας καταρχάς ταλαντούχους ηθοποιούς οι οποίοι έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους πολλά χρόνια τώρα – Όλγα Δαμάνη, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Πρωτόπαπα, Δημήτρης Λάλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Μαρία Τζομπανάκη, Mαριλίτα Λαμπροπούλου, Μιχάλης Αεράκης -. Όταν το κανάλι ανακοίνωσε το καλοκαίρι την υλοποίηση της νέας ερωτικής δραματικής σειράς, είχε υπογραμμίσει: «Κορμό της οποίας αποτελεί το επιτυχημένο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, Σασμός». Ας μου επιτραπεί όμως εδώ το σχόλιο, ότι είχαν στα χέρια τους ένα πολύ ωραίο βιβλίο και του  «άλλαξαν τα φώτα». Ακολουθούν spoiler για όσους δεν διάβασαν το βιβλίο.

Καταλαβαίνω ότι για να χτίσεις ένα καθημερινό σήριαλ δεν μπορείς να βασιστείς σε τέσσερα βασικά πρόσωπα. Για να απλωθεί η ιστορία οι κεντρικοί ήρωες πρέπει να πλαισιώνονται από δευτεραγωνιστές και τριταγωνιστές. Εδώ όμως, άλλαξαν συγγενικές σχέσεις, αλλοίωσαν τους χαρακτήρες των ηρώων και επινόησαν love stories παρουσιάζοντας τα πράγματα τελείως διαφορετικά συγκριτικά με το μυθιστόρημα. Ακολουθούν spoiler για όσους δεν διάβασαν το βιβλίο.

Ξεφυλλίζοντας τον Σασμό

Η Αργυρώ Βρουλάκη και ο Αστέριος Σταματάκης ουδέποτε γίνονται ζευγάρι στο βιβλίο. Η Αργυρώ (την οποία ποτέ δεν έστειλε η μητέρα της στην Αυστραλία αν και έχουν συγγενείς εκεί, όπως τον ξάδερφο της που επίσης λέγεται Πέτρος Βρουλάκης όπως ο αδερφός της) και η μητέρα της Μαρίνα φεύγουν άρον άρον από την Κρήτη με προορισμό τα Ιωάννινα, όταν ο Πέτρος Βρουλάκης δολοφονείται από τον Αστέρη. Ο συγκεκριμένος ήρωας στο βιβλίο είναι ένας άνθρωπος οξύθυμος, σκληρός και πίνει πολύ. Καμία σχέση με τον τηλεοπτικό Αστέρη.

Εμένα προσωπικά δεν με έχει πείσει μέχρι στιγμής το love story της Αργυρούς με τον Αστέρη. Ίσως επειδή απουσιάζει και από το μυθιστόρημα; Νιώθω ως τηλεθεατής ότι αυτός ο τηλεοπτικός έρωτας δεν έχει καμία βάση. Για να είμαι ειλικρινής μου φαίνεται και αταίριαστο το ζευγάρι.

Ο Μαθιός και η Βασιλική δεν ήταν τόσο ερωτευμένοι στο βιβλίο. Βασικά εκείνος ζούσε έναν μονόπλευρο έρωτα, αφού η Βασιλική χωρίζοντας με τον Μαθιό παντρεύτηκε τον Στεφανή, τον οποίο πραγματικά αγάπησε. Μάλιστα, ο Στεφανής ήταν θείος του Μαθιού και όχι ξάδερφος, όπως συνέβη στη σειρά. Επομένως ο Νικηφόρος είναι ξάδερφος του Μαθιού και αποκαλύπτεται ότι ούτε κατά διάνοια δεν είναι γιος του, όπως αιωρείται ως αίσθηση στη σειρά, για την έξαψη της περιέργειας των τηλεθεατών. Στο βιβλίο παρατίθενται επίσης στίχοι από την τραγωδία Ερωφίλη του Γεώργιου Χορτάτση (όπως διάβασα είναι από τις πιο γνωστές τραγωδίες της κρητικής λογοτεχνίας με κεντρικά πρόσωπα την Ερωφίλη και τον Πανάρετο) ως αναφορά του έρωτα του Μαθιού για τη Βασιλική.

Επιπλέον στο βιβλίο ο Στεφανής ήταν πολύ αγαπητό πρόσωπο, αγαπούσε πολύ τη Βασιλική, ποτέ δεν την απάτησε και γνώριζε από την παραμονή του γάμου τους ότι ο Μαθιός ήταν ερωτευμένος μαζί της. Στο μυθιστόρημα ο Μαθιός αναλαμβάνει την κηδεμονία του Νικηφόρου, έπειτα από τη δολοφονία των γονιών του, αλλά είναι πολύ αυστηρός και χειριστικός μαζί του. Επίσης η γιαγιά Ρηνιώ είναι μητέρα της Μαρίνας και όχι πεθερά της (στο βιβλίο δεν έχει όνομα). Οι συμπαθέστατοι παπάς και παπαδιά δεν υπάρχουν στην ιστορία. Ούτε η παρουσία της Καλλιόπης είναι τόσο κυρίαρχη στο σύνολο της ιστορίας, ωστόσο είναι καταλυτική. Στο τέλος αποκαλύπτεται ότι αυτή δολοφόνησε τη Βασιλική ενώ αυτοκτονεί πέφτοντας σε γκρεμό. Επίσης, η Στέλλα (την οποία η Ευγενία Σαμαρά υποδύεται εξαιρετικά) είναι σεναριακό δημιούργημα και κατ’ επέκταση οι γονείς της. Από την άλλη, η Θεοδώρα (Δανάη Παππά) και στο βιβλίο είναι κακότροπη και η πηγή των τραγωδιών που θα ζήσουν Αργυρώ, Μαρίνα και Αστέρης. Βέβαια, παίρνει το μάθημά της με τον πιο σκληρό τρόπο, όπως και ο αδερφός της Μανώλης, πληρώνει στο τέλος που απέκρυψε ότι ο Μαθιός σκότωσε τον Στεφανή.

Θα παραδεχτώ όμως ότι στη σειρά ανέπτυξαν και εξελίσσουν ένα από τα πιο γλυκά ειδύλια μεταξύ της Μαρίνας και του αστυνόμου Φραγκιαδάκη, ο οποίος στο βιβλίο ήταν κρυφά ερωτευμένος μαζί της αλλά ποτέ δεν της εξομολογήθηκε τον έρωτά του.

Στο βιβλίο επέρχεται σασμός μεταξύ Βρουλάκηδων και Σταματάκηδων με έναν πολύ συγκινητικό ανθρώπινο τρόπο και σε αυτό συμβάλλουν η Αργυρώ (η οποία θα περάσει Γολγοθά με την υγεία της) με τη Μαρίνα και τον Αστέρη. Όσον αφορά τη σειρά δεν μπορώ να φανταστώ τα σχέδιά τους για το φινάλε.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν κανόνες στην τηλεοπτική μεταφορά βιβλίων ή κατά πόσο επιτρέπεται να αλλάζεις ένα μυθιστόρημα για τις ανάγκες δημιουργίας σεναρίου μιας καθημερινής σειράς. Γνώμη μου είναι ότι το βιβλίο δεν το αλλάζεις. Πρέπει να το παρουσιάσεις όπως ξεφυλλίζεις τις σελίδες του, γιατί η παγίδα με τις αλλαγές που κάνεις στην τηλεοπτική μεταφορά ενός βιβλίου είναι ότι μπορεί να καταλήξεις σε σαπουνόφουσκες.

Φιλούμπες! 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H νέα άφιξη – έκπληξη στους «Παγιδευμένους» και οι σταθερές Ναταλία & Σία   Χθες βράδυ οι Παγιδευμένοι του ΑΝΤ1 μας αποχαιρέτισαν για το καλοκαίρι ανανεώνοντας το ραντεβού τους με τους τηλεθεατές για το φθινόπωρο. Το φινάλε της πρώτης σεζόν, κατά τη γνώμη μου, ήταν αντάξιο με όλες τις έντονες στιγμές που μας χάρισε αυτό το σήριαλ από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. 13.600 tweets καταμετρήθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του επεισοδίου της σειράς. Ανεξάρτητα από τα ποσοστά τηλεθέασης, κατά γενική ομολογία – και όχι επειδή παρακολουθώ φανατικά τη σειρά- οι Παγιδευμένοι αποτέλεσαν δικαίως τηλεοπτικό hit της σεζόν. Τα γυρίσματα του Α’ κύκλου ολοκληρώθηκαν μόλις στις 3 Ιουλίου και σύντομα οι συντελεστές θα συναντηθούν ξανά για να συνεχίσουν την ιστορία του δεύτερου κύκλου. Μάλιστα, όπως έμαθα, στη δεύτερη σεζόν, στο καστ πρόκειται να προστεθεί ένας καινούριος ήρωας, τον οποίο θα υποδυθεί ο Τάσος Χαλκιάς. Με λύπη όμως έμαθα ότι στον επόμενο κύκλο θα μας αποχαιρ
 Ο «Μάρκος Λάσκαρης» στον Alpha και το νέο στοίχημα της ΕΡΤ Αφρικανική σκόνη είναι παιδιά, θα περάσει. Ας κάνουμε υπομονή και όχι την τρίχα τριχιά. Ξεκινάω με τηλεοπτικά νέα. Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, ο τηλεοπτικός Μάρκος Λάσκαρης της αγαπημένης Μάγισσας του ΑΝΤ1, τη νέα σεζόν μετακομίζει στον Alpha . Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηθοποιός έκλεισε- ήδη για να πρωταγωνιστήσει στην καινούργια σειρά του καναλιού, Διάφανη Αγάπη. Η σειρά βασίζεται σε ιταλικό φορμάτ το οποίο είναι εμπνευσμένο από το επιτυχημένο ρομαντικό θρίλερ του 1990, Αόρατος εραστής με πρωταγωνιστές τότε, τον αξέχαστο Πάτρικ Σουέιζ και τη Ντέμι Μουρ. Πάντως η σειρά δεν θα είναι καθημερινή. Άλλωστε τον Σασμό στην prime time θα αντικαταστήσει άλλο σήριαλ βασισμένο σε μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη. Όπως έγινε γνωστό από το κανάλι τη νέα σεζόν επιστρέφει και το Deal (στη ζώνη των 20.00) ενώ το μενού της μυθοπλασίας περιλαμβάνει και νέα μίνι σειρά, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κίτσου.   Το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Μα
  H M πέττυ, η Ναταλία, ο Κώστας και οι βραδινές πρεμιέρες της Δευτέρας   Τουλάχιστον τηλεοπτικά καθόλου αδιάφορο δεν ήταν το Σαββατοκύριακο που αφήσαμε πίσω μας. Τρεις εκπομπές, μια γνώριμη και δυο ολοκαίνουριες, μπήκαν στο τηλεοπτικό τερέν και είχαν ενδιαφέρον. Καταρχάς το πρωί του Σαββάτου έκανε πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 η υπέροχη Μπέττυ Μαγγίρα με την εκπομπή I love Σου Κου. Μαζί της είναι οι Δημήτρης Μακαλιάς, Τάσος Μπιμπισίδης και Τζο Κουτσοκώστα. Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια το κανάλι του Αμαρουσίου ενεργοποίησε ξανά την πρωινή ψυχαγωγική ζώνη του Σαββατοκύριακου επιλέγοντας ένα πολύ ταλαντούχο πρόσωπο. Η Μπέττυ έχει πάρα πολύ έξυπνο χιούμορ, έχει αμεσότητα, γρήγορα αντανακλαστικά και ομαδικό πνεύμα το οποίο πρέπει να υπάρχει στην τηλεόραση. Και φαίνεται ότι η εκπομπή άρεσε πολύ στους τηλεθεατές καθώς απέσπασε διψήφια ποσοστά τηλεθέασης με το καλημέρα σας. Μια ξεκάθαρα ψυχαγωγική εκπομπή, που τόσο έχει λείψει αυτό το είδος από την τηλεόραση, την οποία παρακολούθησα ευχάριστ