ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Πάντα ήταν δύσκολα τα πράγματα για τους νέους ηθοποιούς»
Με γονείς αστυνομικούς, σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία και ενασχόληση σε επίπεδο πρωταθλητισμού με την Άρση Βαρών, θα σκεφτόταν κανείς, ότι θα ήταν πολύ διαφορετική η επαγγελματική διαδρομή την οποία θα ακολουθούσε ο ανερχόμενος ηθοποιός –σκηνοθέτης. Ωστόσο τον Ιούλιο Καίσαρα πάντα η υποκριτική τον ενδιέφερε και αυτήν υπηρετεί πιστά τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2016 έπαιξε στις παραστάσεις Ελληνικός Κινηματογράφος Live και Το Στραβόξυλο στο θέατρο Χυτήριο, και δυο χρόνια αργότερα στο θεατρικό έργο του Γιώργου Καστρούνη, Θεός Απών, στο Ριάλτο. Τη σεζόν που μας πέρασε τον είδαμε στην καθημερινή σειρά της ΕΡΤ1, Χαιρέτα μου τον πλάτανο ενώ το 2019 είχε παίξει στον τρίτο κύκλο του επίσης καθημερινού σήριαλ του Alpha, Έλα στη θέση μου. Τη φετινή τηλεοπτική περίοδο θα τον δούμε και στο σήριαλ εποχής της ΕΡΤ1, Φλόγα και Άνεμος. Αυτό το διάστημα βρίσκει τον δρόμο της στις κινηματογραφικές αίθουσες η πρώτη του ταινία με τίτλο Rawmantic View, στην οποία πρωταγωνιστεί υπογράφοντας παράλληλα το σενάριο και τη σκηνοθεσία και συνεργάζεται με τη Μπέσσυ Μάλφα και τον Σπύρο Μπιμπίλα. Με αυτή την αφορμή συναντηθήκαμε για καφέ και παραδέχομαι ότι γνώρισα έναν άνθρωπο ευγενέστατο, προσγειωμένο και που ξέρει τι θέλει από τη ζωή του. Ομολογώ βέβαια ότι δεν μπόρεσα να αντισταθώ και να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι η φωνή του είναι ολόιδια με του Νίκου Χατζηνικολάου. Οπότε κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας...
Χιουμοριστικά σχόλια δέχεσαι για τη φωνή σου η οποία πραγματικά είναι ολόιδια με του Νίκου Χατζηνικολάου;
Ναι δέχομαι. Γίνονται και κάποια βιντεάκια στο Tik Tok τα οποία έχουν γίνει viral. Αυτό βέβαια βοηθάει γιατί μέσα από αυτά τα βιντεάκια ο κόσμος που τα παρακολουθεί μαθαίνει και για τη δουλειά που κάνεις είτε στο θέατρο είτε στο σινεμά ή την τηλεόραση.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου έχει ανακαλύψει ότι έχεις ίδια φωνή με τη δική του;
Νομίζω ότι τα έχει δει τα βιντεάκια αλλά δεν ξέρουμε τις αντιδράσεις του (Γελάει).
Έχεις δημιουργήσει και την πρώτη σου ταινία, που αποτελεί και την αφορμή γι’ αυτή τη συνέντευξη. Ο τίτλος της είναι Rawmantic View. Διάβασα ότι ήταν διαδικτυακή σειρά.
Αρχικά ήταν όντως μίνι διαδικτυακή σειρά. Ωστόσο ήθελα να το εξελίξω αυτό το πρότζεκτ και σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο, λόγω και του τρόπου με τον οποίο έχει γυριστεί να γίνει μια σειρά ταινιών. Πράγματι συνεχίστηκε το σκεπτικό να ακολουθήσουν κι άλλες νέες ιστορίες, οπότε θα έχουμε μια ανθολογία ταινιών πλέον, τεσσάρων συνολικά ιστοριών. Το κεντρικό περιεχόμενο είναι περιπετειώδες θρίλερ. Τώρα κυκλοφορεί η πρώτη ιστορία. Είναι μια επανεκκίνηση. Γιατί γυρίσαμε ένα κομμάτι του πως ξεκινάει η ιστορία και να το δέσουμε με αυτό που ήταν η σειρά.
Έχω κάνει ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη Raw η οποία σημαίνει ωμό για να δείξω ότι αυτό που βλέπουμε ως θέα εντέλει είναι και κάτι ωμό και σκληρό αλλά και ρομαντικό.
Η ιδέα της ταινίας πως προέκυψε;
Πάντα όταν έβλεπα ταινίες μου άρεσε να παρατηρώ τα λάθη που γίνονταν και σκεπτόμουν επίσης για ταινίες που δεν ήταν τόσο επιτυχημένες ότι «Αν αυτό έλειπε θα ήταν καλό». Έπειτα χρόνο με τον χρόνο ήθελα να φέρω κάτι καινούργιο. Με βοήθησε μέσω των σπουδών στη Δραματική Σχολή, μια έμπνευση που είχα από τις ιστορίες που διάβαζα, να γράψω κάτι το οποίο θα είναι διαχρονικό. Δηλαδή να μιλάει για έρωτα, για ληστείες, τη φιλία τα πάντα. Νομίζω δηλαδή και σε δέκα χρόνια να δει κάποιος είτε την πρώτη είτε και τις επόμενες ταινίες που θα ακολουθήσουν, κάτι θα τον αγγίξει και δεν θα φαίνονται ξεπερασμένες. Να είναι προϊόν κάθε εποχής. Όσο μπορεί βέβαια να γίνει αυτό.
Στην ταινία αλλά και στη σειρά πρωταγωνιστούν η Μπέσσυ Μάλφα και ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Ο Σπύρος Μπιμπίλας ήταν καθηγητής μου στη δραματική σχολή, στο μάθημα επιλογής μεταγλώττιση. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος ο οποίος βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες και τους στηρίζει. Του είχα πει, ότι έχω αυτή την ιδέα, σου έχω έναν ωραίο ρόλο και θέλω να με βοηθήσεις. Ο Σπύρος είναι δοτικός και γενικά βοηθάει, οπότε δέχτηκε την πρότασή μου γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ σπουδαίο οι νέοι άνθρωποι να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Με τη Μπέσυ Μάλφα είχαμε συνεργαστεί στο ροκ παιδικό μιούζικαλ, Οι περιπέτειες του Μίνι Μίου, σε κείμενα του Γιώργου Δούκα. Της είχα μιλήσει λοιπόν για τη σειρά ταινιών και της είχα εκφράσει την επιθυμία μου να με βοηθήσει. Είπε το ναι, γιατί πίστεψε σε μένα και στο πρότζεκτ. Της έδωσα έναν δυναμικό χαρακτήρα ο οποίος θα φανεί στις επόμενες ταινίες. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ και τους δυο για τη βοήθεια και τη στήριξη.
Πώς νιώθεις λοιπόν για την πρώτη σου ταινία;
Αγχωμένος. Νομίζω ότι κανένας ο οποίος δημιουργεί μια ταινία, όταν τη βλέπει μετά, δεν χαίρεται με αυτό που βλέπει. Λες αυτό θα το έκανα έτσι, αυτό θα το γύριζα αλλιώς. Τον χρόνο όμως, δεν μπορούμε να τον γυρίσουμε πίσω και προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη μας, ώστε οι επόμενες δημιουργίες να είναι καλύτερες.
Πάντως πριν σπουδάσεις υποκριτική, είχες άλλη αφετηρία.
Ναι, τελείωσα τη Γυμναστική Ακαδημία αλλά παράλληλα προς το τέλος των σπουδών μου, έδωσα εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και πέρασα στη Δραματική Σχολή. Οπότε πήρα ταυτόχρονα και τα δυο πτυχία μου. Μόλις αποφοίτησα δούλεψα αμέσως και στο παιδικό θέατρο και στην καθημερινή σειρά του Alpha, Έλα στη θέση μου, στον τρίτο κύκλο. Ήρθαν μαζί.
Οπότε ήθελες από μικρός να γίνεις ηθοποιός ή όχι;
Ανέκαθεν το ήθελα. Ωστόσο είχα ασχοληθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού και με την Άρση Βαρών. Με γοήτευε δηλαδή και το κομμάτι του αθλητισμού και της προπονητικής. Στα 15 μου ξεκίνησα την Άρση Βαρών και συνέχισα μέχρι το τέταρτο έτος των σπουδών μου στη Γυμναστική Ακαδημία, με διακρίσεις σε πανελλήνια και περιφερειακά πρωταθλήματα.
Τα ονόματά σου πως προέκυψαν;
Είναι μια πολύ απλή και ταυτόχρονα αστεία ιστορία. Όταν με βάπτιζαν η μητέρα μου είχε πει στον παπά ότι θα μου δώσουν το όνομα Ιούλιος. Κι εκείνος της είχε πει «Να κοτσάρουμε δίπλα και το Καίσαρας;» (Γελάει) και η μητέρα μου το δέχτηκε. Τόσο απλά.
Στο σχολείο δεχόσουν πειράγματα για τα ονόματά σου;
Όχι ποτέ. Στο Πανεπιστήμιο με φώναζαν Καίσαρα. Στη ζωή με φωνάζουν Ιούλιο και στη Δραματική Σχολή με φώναζαν και με τα δυο.
Έχεις αδέλφια;
Όχι είμαι μοναχοπαίδι.
Οι γονείς σου, οι οποίοι ήταν και οι δυο αστυνομικοί, πως αντέδρασαν όταν τους είπες ότι θα γίνεις ηθοποιός;
Δεν είχαν καμία ιδιαίτερη αντίδραση. Τους είχα πει ότι θα τελειώσω και τις δυο σχολές. Και έπειτα ήρθε όλο από μόνο του όταν είδαν ότι εγώ θα ασχοληθώ επίσης με παραγωγές και τη σκηνοθεσία. Δεν είχαν και τι να πουν. Βέβαια γνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στον χώρο μας, απλά εγώ επέλεξα δουλειές τις οποίες και ευχαριστήθηκα αλλά είχα και οικονομικά οφέλη.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς και με τη σκηνοθεσία ή αυτή η επιθυμία ήρθε αργότερα;
Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών δημιουργούσα ερασιτεχνικούς θιάσους. Αυτοί οι θίασοι μας έφερναν κόσμο που στη συνέχεια μας ακολούθησε και σε ορισμένες παραστάσεις που ανεβάσαμε στο Χυτήριο. Θα έλεγα ότι είναι συνδυασμός. Αν μου πει κάποιος έλα να παίξεις σε ένα έργο, θα πάω. Αν μου ζητήσει να σκηνοθετήσω, επίσης θα το κάνω. Εξίσου μου άρεσαν πάντα και τα δυο.
Ως ανερχόμενος ηθοποιός πώς τα βλέπεις τα πράγματα στον επαγγελματικό σου χώρο; Δίνονται ευκαιρίες;
Νομίζω ότι ευκαιρίες πάντα δίνονται, απλά είναι ένα δύσκολο επάγγελμα και ανταγωνιστικό. Θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε αλλά δυστυχώς αυτό απαιτεί πολλές θυσίες από εμάς. Δηλαδή ο ηθοποιός πρέπει να δουλέψει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πρόβας πάνω στη σκηνή αλλά και στο σπίτι του άλλες ώρες για να βγει ένα αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι πάντα ήταν δύσκολα τα πράγματα για τους νέους ηθοποιούς και θα είναι, απλά παίζει ρόλο και η τύχη αλλά και πόσο έχεις δουλέψει για να αναγνωριστεί αυτό που κάνεις.
Πιστεύεις ότι για να βρεις δουλειά, το ταλέντο είναι αρκετό ή χρειάζονται και δημόσιες σχέσεις;
Νομίζω ότι το ταλέντο χάνεται αν δεν προσπαθήσεις να δουλέψεις σκληρά και να εξελιχθείς. Φυσικά όλα διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο αλλά αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Σίγουρα όμως μια καλή γνωριμία με βοηθάει να είμαι σε μια θέση κλειδί. Αλλά αν δεν δουλέψεις και δεν προσπαθήσεις δεν θα αναγνωριστείς.
Αυτό το διάστημα παίζεις και στο θέατρο.
Ναι, είμαι στον θίασο του Δημήτρη Πανερωτάκη «Medea and other friends I met in Athens». Είναι μια παράσταση στην οποία παρουσιάζουμε στα αγγλικά σε εξωτερικό χώρο στην Πλάκα, οκτώ σκηνές από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδία, μεταξύ άλλων Μήδεια, Αντιγόνη, Πλούτο. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την παράσταση. Δύσκολο εγχείρημα γιατί έχει χορό, τραγούδι και πρόζα και πρέπει να πείσεις τον θεατή ότι είσαι ο χαρακτήρας σε μια γλώσσα η οποία δεν είναι η μητρική σου. Η προυπόθεση για να μπουμε στον θίασο ήταν να μιλάμε πολύ καλά αγγλικά και να έχουμε εξαιρετικές ικανότητες στον χορό και το τραγούδι.
Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;
Ακόμα περισσότερο θέατρο και έμπνευση για νέες δημιουργίες. Για να είμαι ειλικρινής δεν κάνω τόσο μακροπρόθεσμα σχέδια. Απολαμβάνω το τώρα για να έρθει ένα καλύτερο αύριο.
«Rawmantic View»
Πλοκή: Ο Άλεξ, ένας νεαρός φοιτητής προσπαθεί να βοηθήσει την κοπέλα του τη Μαρίνα να απομακρυνθεί από μια επικίνδυνη συμμορία κακοποιών. Η Μαρίνα του εξηγεί πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να τερματίσει τη συνεργασία με την συμμορία καθώς οι απολαβές της θα της δώσουν τη δυνατότητα να βοηθήσει τη μητέρα της να ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.
Σύντομα όμως
τα δεδομένα αλλάζουν και θα βρεθεί κι αυτός αντιμέτωπος με τους ανθρώπους
της σπείρας.
Πρωταγωνιστούν: Μπέσσυ Μάλφα, Σπύρος Μπιμπίλας, Ιούλιος-Καίσαρ
Αθανασίου, Σταυρούλα Κωνσταντινίδη, Ανδρέας Πλεξίδας, Φάνης Τζεβελέκος, Olga Bisbikis, Απόστολος
Μπαλαφούτης, Άγγελος Μπουρλάκης, Γιάννης Ζημιανίτης, Γιώργος Κόκκαλης,
Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, Άκης Τσιβουράκης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου